Mavi Gözlü Dev Filmi Fan Sitesi, Resimleri, Müzikleri, Haberleri, Fragmanları, Kamera Arkası, Şiirleri

Cumartesi, Mart 03, 2007

Basın Bülteni

MAVİ GÖZLÜ DEV
Nâzım Hikmet


Gösterim Tarihi: 9 Mart 2007
Dağıtım: Kenda Film
Yapım: Energy Media & Productions – Sinevizyon Film

Senaryosu 4 yılı aşan sürede yazılı kaynaklardan yararlanılarak ve sekiz kez sil baştan geliştirilerek Metin Belgin tarafından yazılan “Mavi Gözlü Dev” adlı film, 9 Mart 2007 tarihinde sinemaseverlerle buluşuyor. Dünya tarihinde Nâzım Hikmet’in hayatını konu alan ilk sinema filmi olma özelliğini de taşıyan “Mavi Gözlü Dev”in yönetmenliğini Biket İlhan üstlendi. Nâzım Hikmet’in Bursa Hapishanesi’ndeki dönemi için Sanat Yönetmeni Mustafa Ziya Ülkenciler, Beykoz’da plato kurarak cezaevini realize etti. Nâzım Hikmet’in kaldığı odası 1944 yılında çizdiği yağlıboya tablodan esinlenerek yapıldı. Derya Ergün ve ekibinin usta makyajıyla Yetkin Dikinciler’in yüzü şaire benzetildi ve diğer karakterlerin de fotoğrafları incelenerek makyaj uygulaması yapıldı. Cem İdiz, filmin müziklerinin yanı sıra “Davet” şiirini de besteledi.

Filmin 2 Eylül 2006’da başlayan çekimleri 13 Ekim 2006’da sona erdi.

Filmin post-prodüksiyon işlemleri İstanbul ve Atina’da tamamlandı.

YÖNETMEN : BİKET İLHAN
YAPIMCI : SELAY TOZKOPARAN-BİKET İLHAN
SENARYO : METİN BELGİN
GÖRÜNTÜ YÖN. : CLAUDIO BOLIVAR
SANAT YÖN. : MUSTAFA ZİYA ÜLKENCİLER
MÜZİK : CEM İDİZ
UYGULAYICI YAP: NİHAN BELGİN
SES : DINOS KITTOU
SÜRE : 118 DAKİKA
VİZYON TARİHİ : 9 MART 2007
KOPYA SAYISI :
OYUNCULAR : YETKİN DİKİNCİLER (Nâzım Hikmet), DOLUNAY SOYSERT (Piraye), ÖZGE ÖZBERK (Münevver), UĞUR POLAT (Tahsin Bey), FERİT KAYA (Balaban), SUNA KESKİN (Celile Hanım), RIZA SÖNMEZ (Orhan Kemal), AHMET MÜMTAZ TAYLAN, SİNAN TUZCU, TURAN ÖZDEMİR, MURAT KARASU, DEVRİM NAS, TURGAY TANÜLKÜ, CEVDET ARICILAR, NİHAT İLERİ, MAHMUT GÖKGÖZ, SADIK GÜRBÜZ, METİN BELGİN, HAKAN GERÇEK, OKAN YALABIK, NİL GÜNAL, ZİYA KÜRKÜT, ZÜHTÜ ERKAN, MUTLU GÜNEY, ÇETİN YELTEKİN, UFUK AŞAR, YAŞAR KARAKULAK, ÖNER ATEŞ, DERVİŞ TEZCAN, BERKAY ATEŞ.

KONU:

Kavganın, sevdanın ve Türkçe’nin büyük şairi Nâzım Hikmet, 1941 yılında Bursa Hapishanesi’ne nakledilir. “Komünizm” propagandası nedeniyle mahkûm olan şairin ünü içeride kulaktan kulağa, efsaneye dönüşür. İbrahim Balaban ve Yusuf, ustanın odasına desen çizeceği aynaları taşırlar. Mahkûmların portresini yapan Nâzım’ın aklı yalnızca karısı Piraye’dedir. Günlerdir ne mektup, ne telgraf gelmiştir. Hasretin dinmeyen sızısı, siyatik ağrılarından da beterdir. 2. Dünya Savaşı’nın vahşeti ve sefaleti tırmanırken; şair, Müdür Tahsin Bey’den kötü haberi alır. Hakkında verilen 28 yıl hapis cezası onaylanmıştır.

Piraye gelir sonunda… Mahzundur, hüzünlüdür, çaresizdir. Kısacık görüşmede, gardiyanın evinde gizlice buluşma teklifine şiddetle karşı çıkar. Ustanın öğrencisi Raşit üç yıl sonra özgürlüğüne kavuştuğunda, Orhan Kemal adıyla “72. Koğuş” hikâyesinin yazarı olacaktır. Balaban içeride, “şair baba”sının yanında ressamlığı ilerletir. Açlıktan ölenlerin çoğaldığı günlerde, dokumacılık sayesinde karısına para yollayan şairin son umudu dayısı Ali Fuat Paşa’dır. Celile Hanım oğlunu kurtarmanın yollarını aramaktadır. Peynirci Nuri’nin getirdiği bir teneke peynir, onu zehirlemek için mi gönderilmiştir? Balaban, açlık içinde, tenekeden çaldığı peyniri sevmediği bir mahkuma yedirir. 1945 yılında savaş bitmiştir ama hapishane müdürü, şaire hoşgörülü davrandığı gerekçesiyle, koltuğunu despot bir müdüre bırakmak zorunda kalır. Kırbaçlı gardiyanlar Nâzım’ın odasını basınca kıyamet kopar. Ekim 1948’de, dayı kızı Münevver ziyaretine gelir. Nâzım yeni bir sevdanın coşkusuna kapılır. İki aşk arasında bocalar, bir de üstüne Münevver kocasından ayrılmayı erteleyince bunalıma girer. Karaciğerinden sonra kalbi de yorulmuştur. Piraye’ye mektuplar yazar, yalvarır. Karısıyla zoraki buluşmada buzları eritmeye uğraşırken; Münevver’in de hapishaneye gelmesi, başka bir kâbusa sürükler şairi. 10 yıldır hapistedir, artık tükenme noktasındadır, yaşamına son vermeyi tasarlar…

Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür
ve bir orman gibi kardeşçesine,
bu hasret bizim...


DEEP İLETİŞİM deepiletisim@gmail.com 0 212 219 61 20

FİLİZ ÖCAL filiz@deepiletisim.com 0 533 772 30 06

ÖZLEM BAŞARA BABACAN ozlembasara@gmail.com

Etiketler: , , , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa

 

Çapraz Link Değişimi: sohbet mirc Sohbet Chat Arkadaş Guzel Sozler chat Şiir Sohbet Sohbet Mirc evden eve nakliyat evden eve nakliyat toplist evden eve nakliyatmuhabbet evden eve nakliyat msn programları sohbet erkek arkadaş msn programları wallpaper chat muhabbet hikaye mirc winamp indir oyun indir toplist arama zayıflama Evcil Hayvanlar Frm18 | Forumun Yeni Adresi ExigenC.org geyik eğlence youtube Sohbet bıçak sırtı bıçaksırtı sohbet chat 89 chat chat sohbet chat Fal youtube muhabbet kostüm mehter sevgi aşk arabalar bgSohbet Komik Videolar Msn Sohbet Odaları Reklam Hizmeti BBG